Waarom zo veel millennials het oplichters syndroom ervaren

Je hebt een congres waar de beste marketeers/salespersonen/HR managers of vul het maar in, bijeenkomen en jij bent hier voor uitgenodigd. Wat is jouw eerste gevoel? Dat jij daar niet thuishoort? Dat jij je eigenlijk een beetje een oplichter voelt, want wat heb jij daar nou te zoeken tussen al die ervaren en goede mensen?

Als dit gevoel je bekend voorkomt dan ben je niet de enige. 70% van de jonge mensen ervaren het ‘oplichters syndroom’. Mensen die het oplichters syndroom ervaren zijn vaak mensen die het erg goed doen op werk gebied en die zich hun succes niet kunnen eigen maken of  accepteren. Vaak wijten ze hun goede prestaties eerder aan geluk dan aan hun kunde en ze zijn bang dat anderen uiteindelijk door zullen krijgen dat ze eigenlijk helemaal niet zo goed zijn.

Millenials hebben de meeste kans op het ervaren van het oplichters syndroom door de technische voordelen die zij hebben, de maatschappelijke druk en de vergelijkingen op social media. Maar ook door hun ouders; millennials zijn opgevoed met verschillende boodschappen van hun ouders: hangend tussen te veel geprezen worden en te strenge kritiek krijgen. Dit verhoogt volgens de Amerikaanse Psychological Association het risico op gevoelens van fraude. En gevoelens als stress, nervositeit en depressie brengen dit gevoel nog eens extra naar boven, niet zo gek dus dat deze generatie, die ook wel de stress generatie wordt genoemd, de meeste kans heeft om het oplichters syndroom te ervaren.

Vaak hebben millennials het gevoel dat ze zichzelf steeds moeten bewijzen. En helaas komt het oplichters syndroom ook buiten kantoor voor. Voor millennials die kinderen hebben is de mening van anderen heel belangrijk. Millennials  voelen zich, volgens onderzoek meer dan de baby boomers of generatie X, inadequaat, overweldigd en veroordeeld als ouders.Waarom zoveel millennials zich een oplichter voelen

7 op de 10 ouders willen dat hun eigen ouders denken dat zij het goed doen wat betreft de opvoeding van hun kinderen, dit geldt ook voor de mening van hun vrienden (52%) en mensen in hun omgeving (45%). 8% van de millennial moeders zei zelfs dat het belangrijk is om de perfecte moeder te zijn, aldus een onderzoek door Baby Center. Ouders van jongere kinderen voelen zich nu ook meer persoonlijk verantwoordelijk voor de prestaties van hun kinderen.

Er zullen altijd collega’s, vrienden en zelfs vreemden zijn die commentaar geven wat je gevoel van inadequaat zijn versterkt, maar gelukkig zijn er stappen die millennials kunnen nemen om het gevoel van ‘te doen alsof’ te verminderen.

Oplichters syndroom is alleen maar een vorm van angst en zorgen Accepteer dit. Onderzoek wijst uit dat 85% van de dingen waarover mensen zich zorgen maken nooit zullen gebeuren, en van de 15% wat wel gebeurde kwam 79% van de mensen erachter dat ze beter met deze tegenslag om konden gaan dan ze hadden verwacht.

Kijk regelmatig terug op de succes die je hebt behaald en zie mislukkingen als leermomenten
Door in een schriftje bij te houden wat je hebt bereikt, welke erkenning je hebt gekregen en welke beloningen kun je goed opboksen tegen je momenten van zelftwijfel en onzekerheid. Mislukkingen bestaan niet, er bestaan alleen kansen om te leren van dingen zodat je het in de toekomst anders kunt aanpakken.

Stop met jezelf te vergelijken met collega’s en vrienden
62% van de mensen zegt dat social media sites ervoor zorgen dat ze zich niet goed genoeg voelen over hun eigen leven of prestaties. Om dat even in perspectief te plaatsen, dit betekent dat minimaal 6 van onze 10 collega’s waarschijnlijk ook het oplichters gevoel ervaren. Wanneer we onszelf vergelijken met onze vrienden of collega’s dan vergelijken we onszelf dus met waarschijnlijk met mensen die zich ook bedriegers voelen…

Forbes.com

No Comments Yet

Comments are closed