Hoe je de 7 meest gestelde sollicitatievragen als een pro beantwoordt

Onderstaand vind je 7 van de meest gestelde vragen tijdens sollicitatiegesprekken. Wij geven je tips over wat je op deze vragen kunt beantwoorden, zodat die baan straks van jou is!

1 Vertel eens wat over jezelf?
Deze bewust vage vraag zul je, misschien in een iets andere vorm, zeker tijdens je volgende sollicitatiegesprek krijgen. Daarom is het belangrijk dat je hier van te voren over hebt nagedacht. Introduceer jezelf in 2 of 3 minuten waarbij je jouw ervaringen uitlicht en waarmee je doel is om duidelijk te maken dat jij past bij deze functie. Dit is niet alleen handig voor sollicitatiegesprekken, maar ook tijdens netwerk events en andere gelegenheden is het handig.

2 Waarom ben je opzoek naar een andere baan?
Het beste is om deze vraag zo eerlijk en snel mogelijk te tackelen, maar zonder negatief te zijn over je huidige werkgever (wees nooit negatief over een werkgever). Je hoeft het niet tot in details uit te leggen. Het doel is om kort uit te leggen wat je hebt geleerd, wat jij er miste (zonder negatief te zijn) en waarom je zin hebt om nieuwe dingen te doen. Wanneer je noemt dat je zin hebt in veranderingen, zeg dan wat voor veranderingen en geef aan hoe deze functie hierbij aansluit.

3 Welk salaris heb je in je hoofd?
Wees hierop voorbereid, weet wat jij wilt verdienen. Doe van te voren onderzoek. Wacht af wat zij voor salaris noemen, wanneer ze er op aan blijven dringen kun je zeggen dat jij flexibel bent en dat je vooral opzoek bent naar de juiste baan. Waneer zij eerst een bedrag noemen dan weet jij waar je aan toe bent en kun je hierover onderhandelen. Wanneer jij echt een bedrag moet noemen noem dan een range waartussen jouw salaris zou kunnen vallen.De 7 meest gestelde vragen in sollicitatiegesprekken

4 Waarom heb je interesse in deze functie/ zou je voor dit bedrijf willen werken?
Wees voorbereid over waarom jij deze baan wilt en waarom jij hier goed in zou zijn. Doe van te voren onderzoek over de organisatie en benoem iets over het bedrijf wat je niet binnen 5 minuten op google terugvindt. Extra punten als jij met ideeën komt voor je functie – als ze ervoor openstaan. Focus je op het werk wat je daadwerkelijk gaat doen en niet op andere factoren zoals salaris, werktijden of andere arbeidsvoorwaarden.

5 Wat is je sterkste punt?
Dit is jouw kans om op te scheppen, dus pak je kans. Kies een eigenschap die relevant is voor deze functie. Leg uit hoe je deze vaardigheid in je andere functie(s) gebruikte en probeer een compliment wat je ooit van iemand hebt gekregen door te laten klinken. Beschrijf hoe jouw huidige baas altijd zegt dat jij bijvoorbeeld zo’n groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. En ga er vervolgens dieper op in door te vertellen hoe jij deze vaardigheid van plan bent te gebruiken in deze functie.

6 Vertel me je grootste zwakte?
Deze vraag is een makkie als je hem hebt voorbereid. Kies een zwakte waar je momenteel aan werkt. Vertel hoe deze eigenschap je in het verleden heeft uitgedaagd en vertel hoe jij er aan hebt gewerkt om deze eigenschap te verbeteren. Geef vervolgens een voorbeeld waarin je kunt laten zien dat je daadwerkelijk met deze ‘zwakte’ aan de slag bent gegaan.

7 Heb jij nog vragen voor ons?
Het is altijd goed om vragen te hebben. Het is leuk om iemand voor je te hebben die enthousiast en betrokken lijkt. Probeer daarom van te voren wat vragen te bedenken.

Sollicitatiegesprekken kunnen behoorlijk stressvol zijn. Maar met de juiste voorbereiding hoef je niet aan jezelf te twijfelen en ben je er helemaal klaar voor!

Forbes.com

No Comments Yet

Comments are closed