7 onmisbare vaardigheden voor jouw carrière 

Jezelf nieuwe dingen aanleren is leuk en geeft een tevreden gevoel. Maar je hebt nou eenmaal niet de tijd om alles te leren dus moet jij jouw tijd wijs besteden. Daarom is het goed om jezelf dingen aan te leren waar je uiteindelijk het meeste winst uit haalt. Onderstaand vind je 7 vaardigheden die zich altijd zullen blijven uitbetalen.

1 Weten wanneer jij je mond moet houden
Het kan heerlijk zijn om je hart te luchten en om iemand te laten weten wat je echt van hem of haar vindt, maar dit gevoel is maar tijdelijk. Wat gebeurt er de volgende dag, volgende week of volgend jaar? Het is menselijk om te bewijzen dat je gelijk hebt, maar het is niet altijd effectief. Wanneer jij je emoties in toom kunt houden kun jij bepalen welke gevechten je aangaat en of je misschien beter even je mond kunt houden tot een later tijdstip.

2 Emotionele Intelligentie (EQ)
Je EQ heeft invloed op hoe jij jouw gedrag managed, je door sociaal complexe situaties navigeert en hoe jij persoonlijke keuzes maakt om positieve resultaten te behalen. EQ is jouw vaardigheid om emoties bij jezelf en anderen te herkennen en te begrijpen en hoe jij deze kennis gebruikt in jouw relaties met andere mensen. Tientallen jaren van onderzoek tonen aan dat EQ de kritische factor is die de best presterende mensen onderscheidt van de rest.

Onderzoek toont aan dat 90% van de best presterende medewerkers ook een hoog EQ heeft. En aan de andere kant, maar 20% van de medewerkers die laag in rang staan heeft een hoog EQ.  Je kunt zeker top prestaties leveren met een laag EQ, maar de kans is wel klein.

3 Time management
Het grootste ding wat altijd in de weg staat van goed time management is iets wat dringend is. Dan kunnen grote of kleine dingen zijn, maar ze moeten nu gebeuren! Maar wanneer je eraan toegeeft dan zul je constant brandjes blussen en niet aan je ‘echte’ werk toekomen. Hoe vaak heb jij wel niet gehad dat je wegging van kantoor en dat je het heel druk hebt gehad, maar eigenlijk niets hebt gedaan. Door te leren hoe jij je tijd het beste kunt managen, hoe je bijvoorbeeld om kunt gaan met die constante stroom email die je binnenkrijgt, zal ervoor zorgen dat jij een stuk efficiënter werkt. En dat is iets waar je elke dag baat bij hebt.

4 Luisteren
Dit is een eitje, toch? Nou niet echt. Vaak denken we dat we luisteren, maar we zijn ongemerkt vooral bezig met bedenken wat we straks gaan zeggen. Echt luisteren betekent dat jij je alleen focust op wat de ander te zeggen heeft. Voor goed luisteren geldt hetzelfde als voor intelligentie; bijna iedereen denkt dat hij bovengemiddeld is (wat natuurlijk niet kan). Er wordt op kantoor zoveel gepraat en daar liggen enorm veel kansen. Vooral wat betreft de dingen die niet uitgesproken worden, zoals iemands lichaamstaal, de toon van iemands stem etc.7 eigenschappen die onmisbaar zijn voor je carrière

5 Nee leren zeggen
Onderzoek gedaan aan de University of California toont aan dat hoe moeilijker jij het vindt om nee te zeggen, hoe groter de kans is dat jij stress ervaart of zelfs een burn-out krijgt of depressief wordt. Nee zeggen is inderdaad een enorme uitdaging voor veel mensen. Nee is een krachtig woord, wees niet te bang om het te gebruiken. Nee zeggen tegen een nieuwe verplichting betekent dat jij je bestaande verplichtingen respecteert en het geeft je de kans om deze succesvol te voltooien. Wanneer je nee leert te zeggen dan zul jij hier je hele leven baat bij hebben.

6 Goed slapen
Slaap is zo ontzettend belangrijk voor je lichaam en geest. Wanneer je niet voldoende slaapt dan vertraagt jouw vermogen om informatie te verwerken en om problemen op te lossen, het vermindert je creativiteit en verhoogt je emotionele reacties. Leren om goed te slapen is absoluut niet makkelijk, maar het betaalt zich uiteindelijk echt uit.

7 Positief blijven
We hebben allemaal wel eens het advies gekregen om ‘positief te blijven’. Het is moeilijk om positief en gemotiveerd te blijven wanneer alles tegen zit. Onze hersenen zijn zo geprogrammeerd om altijd op de uitkijk te staan voor bedreigingen en gevaar. Maar we zijn geen jagers meer en dit mechanisme is een voedingsbron voor pessimisme en negativiteit.

Wanneer de dreiging echt is, is dit mechanisme goed. Maar wanneer de dreiging vooral in je hoofd zit en jij jezelf ervan hebt overtuigd dat het project waar je zo hard voor aan het werk bent een flop wordt dan zorgt dit mechanisme ervoor dat je dingen niet meer realistisch ziet. Positief blijven is een dagelijkse uitdaging die focus en aandacht nodig heeft. Je moet gefocust blijven op positiviteit als je jouw hersenen’s neiging om zich te focussen op bedreigingen wilt overwinnen.

Forbes.com

No Comments Yet

Comments are closed