Zelfverzekerdheid komt vanuit jezelf en 3 andere mythes die je nog onzekerder maken

Veel mensen hebben last van gebrek aan zelfvertrouwen. Onzekerheid kan zelfs leiden tot faalangst, depressie, eetstoornissen en verslavingen. Het zorgt voor uitdagingen in relaties (onzekerheid zorgt voor constante behoefte aan bevestiging en slechte communicatie), het weerhoudt ons van het krijgen van een relatie en het kan onze carrière in de weg staan (niet solliciteren voor bepaalde functies omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent).

Maar hè schrijven jullie nou dat zelfverzekerdheid niet uit jezelf komt? Dat is juist wat ik altijd heb geleerd.. De manier waarop we onszelf zien komt zeker ook uit onszelf, maar het is ook van grote mate afhankelijk van je liefdesleven, je familie, je werk en bijvoorbeeld je school. Wanneer je werd gepest op school of een enorm kritische manager hebt dan is de relatie met jezelf waarschijnlijk niet ideaal. De mensen om je heen zijn belangrijk voor je eigenwaarde. Kijk daarom kritisch naar je relaties, zorg voor gezonde grenzen en neem afstand van mensen die je naar beneden halen.sunglasses-summer-model-happy

Ook heeft zelfverzekerdheid te maken met ervaring. Vaak krijgt iemand door ervaring ook meer vertrouwen. De eerste keer dat je voor een grote groep mensen een presentatie moet houden is het misschien doodeng, maar na 50 keer zal het je waarschijnlijk een stuk makkelijker afgaan. Wanneer je ergens bekend mee bent dan voel jij je minder onzeker en je wordt ergens bekend mee door ervaring.

Mythe: Als je onzeker bent dan heb je een lage eigenwaarde
Feit: Het is normaal om niet altijd te bulken van het zelfvertrouwen

En hoe zeker iemand ook van zichzelf is, er kunnen altijd momenten zijn waardoor iemand zich onzeker voelt. Bijvoorbeeld wanneer je iets nieuws moet doen of wanneer je in een onbekende situatie terecht komt. Iedereen is wel eens onzeker, daar zijn we mens voor. Accepteer dit, het is helemaal niet erg en het hoeft niets met je gevoel van eigenwaarde te maken te hebben. Je bent dus niet zwak of dom als jij je wel eens onzeker voelt. Dus laat het idee los dat je altijd maar enorm zeker van jezelf moet zijn.

Mythe: Je moet zelfverzekerd zijn om een taak goed te volbrengen
Feit: Wachten tot je enorm veel zelfvertrouwen hebt voordat je een taak kunt volbrengen noem je perfectionisme

Laat onzekerheid je niet tegenhouden om dingen te doen. Perfectionisme zegt ons dat we zeker van onszelf moeten zijn en dat we enorme hoge verwachtingen van onszelf nodig hebben. Jezelf goed voorbereiden op iets is goed voor je zelfvertrouwen, maar het is niet realistisch om te denken dat je alles tot in de puntjes kunt voorbereiden. Soms moet je gewoon dingen doen, je kunt niet van jezelf verwachten dat je ergens een expert in bent wanneer je iets voor het eerst doet.

Mythe: Zelfverzekerdheid gaat over geloven dat je “perfect bent” of dat je tegen jezelf zegt dat “je het helemaal goed gaat doen!”
Feit: Zelfverzekerdheid gaat over weten dat je niet perfect bent (zoals iedereen) en dat je hoopt dat het goed gaat, maar als het niet perfect gaat dan komt het ook goed
Je kunt de toekomst niet voorspellen. Je hebt wat invloed, maar je hebt geen controle. Zelfvertrouwen hebben betekent dat je weet dat ook als je het verpest, je oké bent. Het betekent dat je realistische verwachtingen hebt en dat jij jezelf toestemming geeft om niet perfect te zijn als mens. Wanneer je perfectie verwacht dan word je zenuwachtig en ben je teleurgesteld als het resultaat niet perfect is.

No Comments Yet

Comments are closed