5 magische zinnen die elk ongemakkelijk gesprek kunnen redden

Je kent ze wel, die gesprekken die niet echt van de grond komen. Tenenkrommend kunnen deze situaties zijn. Als je bijvoorbeeld met je collega’s staat met wie je echt niets gemeen hebt of tijdens een netwerk event of branche borrel. Gelukkig ben jij met deze zinnen de redder in nood!

1 Geef een compliment
Iedereen houdt van complimentjes. Ik bedoel, jij vindt het zelf toch ook leuk als iemand tegen je zegt dat je een mooie tas of leuke schoenen aan hebt? Geef daarom een compliment over iemands das, horloge, tas, schoenen, ketting (wat je op dat moment maar kunt verzinnen). Je zult zien dat je de conversatie weer op gang krijgt. Omdat de ander waarschijnlijk gaat vertellen hoe hij of zij aan het item is gekomen.Met deze 5 zinnen houd jij elk gesprek op gang

2 Stel veel vragen, goede vragen
Onderzoek toont aan dat tijdens gesprekken met mensen die je niet kent we ernaar neigen om ons op onze eigen performance of voorkomen te focussen en niet op dat van de ander. Soms, kan het ook gewoon heel fijn zijn om over jezelf te praten :). Maar goed, hoe geef jij je de ander nou een ook leuk gesprek? Door vragen te stellen. Wat doe jij buiten het werk, sport je? Waar woon je? Is het daar prettig wonen? En vraag door: Heb jij nog vakantieplannen? Waar ben je vorig jaar naar toe op vakantie geweest? Wat vond je de mooiste vakantiebestemming waar je bent geweest?

3 Probeer om iemand zijn of haar dag beter te maken
Als je gesprekspartner nog steeds niet gang komt dan kun je het nog makkelijker voor de ander maken door te vragen hoe zijn of haar dag tot nog toe was. Als iemand niet zo enthousiast reageert kun je vragen hoe dit kan en als iemand wel enthousiast reageert dan kun je hier op verder gaan. Je zult nog versteld staan van hoeveel mensen zullen prijs geven.

4 Vraag om iemand zijn of haar mening
Wanneer je iemand om zijn mening of advies vraagt dan voelt iemand zich belangrijk en gerespecteerd. Dus als je echt je best wilt doen bij een vreemde dan kun je hem of haar ergens advies over vragen. En wie weet, leer je er nog wat van. Je hoeft het niet moeilijk te maken, je kunt vragen naar iemands mening over de aankleding van de ruimte, de beste laptop/telefoon/etc.

5 Neem op een gracieuze manier afscheid
Wanneer je het gesprek echt niet meer op gang kunt houden dan zeg je voordat je wegvlucht gewoon: “Ik houd je niet langer op, het was prettig kennis gemaakt te hebben”. Of wanneer je op een feestje bent: “Ik ga nog even wat drinken halen, wie weet kom ik je later nog tegen”.

No Comments Yet

Comments are closed