Daar zit je dan weer, tegenover je baas in een kleine ruimte terwijl je te horen krijgt hoe je functioneert en wat je dit jaar hebt gepresteerd. Als je het zo ziet dan krijg je al hartkloppingen als je er alleen al aan denkt… Gelukkig is dit meestal niet de manier waarop het gaat! Maar toch zijn er veel mensen die zich enorm zenuwachtig maken om hun functioneringsgesprek en dat is nergens voor nodig.
Onderstaand vind je 5 tips waardoor jij je niet meer hoeft druk te maken om je functioneringsgesprek
1 Weet wat je kunt verwachten
Elk bedrijf is anders, elke manager is anders dus elk functioneringsgesprek is anders. Want bij het ene bedrijf wordt er alleen een papiertje heen en weer geschoven wat ondertekent moet worden en bij het ander bedrijf kan een gesprek zomaar een uur duren. Het is dus helemaal niet gek dat wanneer je gesprek eraan zit te komen je nog even een mailtje stuurt aan je manager waarin je bijvoorbeeld zegt: “Ik weet niet zo goed hoe ik me moet voorbereiden op mijn gesprek, moet ik nog iets meenemen of is er iets anders wat ik alvast kan doen?”.
2 Onthoud dat feedback een goed iets is
Er zijn gesprekken die als volgt gaan: “Zo Ellen, alles gaat goed hè. Ik heb verder geen opmerkingen. Er is een nieuw project waar we aan gaan werken wat ik graag met je wil bespreken.”. En klaar… klinkt als een goed gesprek? Niet echt. Want je manager kan je advies geven waardoor je kunt groeien op je werk. Vooral wanneer je manager veel ervaring heeft kan hij of zij je goed tips geven om zo verder te komen op je werk.
Feedback is een goed iets omdat het je de kans geeft om te leren en om verder te komen. Onthoud dit de volgende keer dat jij je functioneringsgesprek hebt.
4 Bereid jezelf voor
Behalve waneer jij het hele jaar recepten hebt gepind en de schattigste poezenfilmpjes hebt gezocht is jouw beoordeling waarschijnlijk hartstikke goed. Je hebt waarschijnlijk veel bereikt dit jaar waar je trots op kunt zijn.
Schrijf deze dingen op voordat jij je functioneringsgesprek hebt, van grote projecten tot kleine dingen, schrijf alles op. Het zorgt ervoor dat jij je baas kunt laten zien wat je hebt gedaan en daarnaast zorgt het voor dat extra stukje zelfvertrouwen wat je misschien net nodig had om het gesprek in te gaan.
5 Zorg dat er geen verrassingen zijn
Het fijnste wat je manager tegen je kan zeggen voor een gesprek is: “Maak je geen zorgen, er zijn geen verassingen.”. Dit betekent dat hij of zij waarschijnlijk een samenvatting zal geven van alle dingen die je manager al eerder tegen je heeft gezegd. Goede managers zullen namelijk niet wachten tot een functioneringsgesprek om groot of vervelend nieuws te brengen. Ze geven je regelmatig feedback zodat je weet wat je goed doet en wat je nog kunt verbeteren.
Maar wanneer je een manager hebt die zijn management skills wat minder op orde heeft dan zul je zelf het voortouw moeten nemen. Vraag om maandelijks even te zitten om zo lopende zaken en jouw vooruitgang en doelen kort te bespreken. Als dit moeilijk is dan kun je af en toe met hem of haar gaan zitten en vragen stellen als: ‘Wat zou je graag willen dat ik zou veranderen voor mijn functioneringsgesprek, is er iets wat ik beter kan doen?”. Geen makkelijke vragen als je het net als de meeste mensen eng vindt om kritiek te krijgen, maar in ieder geval een stuk fijner om het dan te horen dan wanneer jij je van geen kwaad bewust bent en je tijdens je functioneringsgesprek van alles op je dak krijgt.
Je functioneringsgesprek zal waarschijnlijk nooit je favoriete ding worden, maar wanneer jij je voorbereid, weet wat je kunt verwachten en wanneer je met de juiste houding binnen stapt dan zal je zien dat het alles meevalt.