Weer een reden om te stoppen met mails checken na je werk

Als je jouw werk e-mails refresht opmail-checken de zelfde manier als dat je dat doet met je Facebook timeline (en daarmee bedoelen we, constant terwijl je op de bank zit) dan is het tijd om daar mee te stoppen. Jouw explosieve inbox (en jouw, waarschijnlijk, razendsnelle manier van antwoorden) zou nadelige gevolgen kunnen hebben voor jouw welzijn volgens een nieuwe studie uit de VS.

Ja, echt waar. Die verradelijke e-mail-check gewoonte die je hebt ontwikkeld in de loop der jaren, is schadelijker dan jij je waarschijnlijk hebt gerealiseerd, blijkt uit nieuwe onderzoeken. Het zou zelfs kunnen leiden tot emotionele uitputting. Psychologen in de VS ondervroegen 297 werknemers en ondervonden dat het e-mails checken buiten kantooruren en hun “altijd-online cultuur”, de werknemers in een voortdurende staat van stress kunnen zetten.

“E-mail staat er om bekend een belemmering van het herstelproces te zijn,” schrijven de onderzoekers. De toegankelijkheid ervan draagt bij aan overbelasting, omdat het mogelijk wordt gemaakt dat werknemers nooit hun werkomgeving hoeven te verlaten en daardoor wordt hun vermogen om zich psychisch los te maken van werk-gerelateerde onderwerpen geremd.

Het klinkt allemaal logisch en als gezond verstand om hier mee te stoppen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, toch? Want een e-mailtje pas na uren via je smartphone beantwoorden zal op dat moment een heel goed gevoel kunnen geven, maar het zou andere stress met betrekking tot je baan weer kunnen verergeren, zoals werklast of gefrustreerde collega’s bijvoorbeeld.

Dus de volgende keer als iemand je een e-mail stuurt als je probeert te genieten van bijvoorbeeld Sex and the city, doe dan net alsof je even geen verbinding hebt en beantwoord je mail de volgende ochtend, wanneer je het eigenlijk ook hoort te doen!

bodyandsoul.com

No Comments Yet

Comments are closed