Je hebt een leuke baan of je bent enorm ambitieus dus je werkt hard en gaat ervoor. Maar het is niet altijd makkelijk om de balans te behouden tussen je werk en je privé-leven en wanneer dit te scheef groeit dan heb je kans om slachtoffer te worden van een burn-out. Onderstaand zie je 9 signalen waaruit blijkt dat je geen balans hebt tussen je werk en privé-leven:
1 Je hebt altijd pijn in je lichaam
Of je nou chronisch hoofdpijn, last van je nek, rug of buik hebt, wanneer je vaak pijn hebt kan dit een signaal zijn van te veel stress, wat betekent dat je beter voor jezelf moet gaan zorgen. Dus zorg dat je met regelmaat ontspant en luister naar je lichaam. Wanneer je lichaam je vertelt dat je het rustiger aan moet doen, doe dit dan ook. Slaap als je lichaam aangeeft dat het moe is en plan eens wat tijd voor jezelf in om te ontspannen.
2 Je bent altijd moe
Je slaapt als je mazzel hebt 6 uur per nacht of je voelt je ondanks een goede nachtrust nog steeds enorm moe. Aanhoudende vermoeidheid kan een signaal zijn van je hersenen dat ze te veel moeten verwerken, waardoor ook je concentratie vermogen achteruit gaat of waardoor het maken van beslissingen niet meer zo makkelijk gaat.
3 Je hebt weinig geduld
Wanneer de balans tussen je privé-leven en je werk is verstoord dan hebben we vaak een korter lontje dan anders. Wanneer je merkt dat je begint te snauwen tegen de kassamedewerker omdat ze niet snel genoeg gaat of tegen je collega’s omdat ze je irriteren dan kan dit een signaal zijn dat je te veel stress hebt.
4 Je kunt je de laatste keer dat je echt plezier had niet meer herinneren
Wanneer je te veel werkt dan wordt het concept ‘tijd’ vaak verstoord. Neem daarom eens de moeite om na te denken over de laatste keer dat jij je echt ontspannen voelde en wanneer je echt hebt gelachen. Vaak realiseren we ons niet hoe lang dit eigenlijk geleden is. Zorg ervoor dat je minimaal 1 keer per week iets doet wat je echt leuk vindt.
5 Je relaties lopen moeilijk
Je relaties gaan niet goed. Natuurlijk heb je contact met je familie en geliefden. Maar hoe lang is het geleden dat je bewust tijd hebt doorgebracht met je familie, dat je echt tijd voor ze hebt gemaakt? Wanneer mensen vaak klagen dat ze je nooit meer zien dan is dit waarschijnlijk een signaal dat jij je prioriteiten eens goed moet bekijken.
6 Je huis en je bureau zijn een zooitje
Wanneer je huis en/of je bureau een chaos zijn dan kunnen je hersenen overprikkeld raken. Zorg er daarom voor dat je elke dag je kantoor verlaat met een opgeruimd bureau. En ruim voordat je naar kantoor gaat ’s ochtends wat kleding van de grond en ga bijvoorbeeld ’s avonds nooit slapen voordat je keuken is opgeruimd. Een opgeruimd huis en een opgeruimde werkplek zorgt voor rust in je hoofd en balans in je leven.
7 Je zit vast gelijmd aan je telefoon
Het is lastiger dan ooit om je los te maken van je werk. Je krijgt de hele ochtend, middag en avond mail binnen op je telefoon en dit geeft je het gevoel alsof je elk moment van de dag bereikbaar moet zijn voor je baas. Maar het is belangrijk om voor jezelf grenzen te stellen en om te weten wat jouw baas van je verwacht. Want ook al stuurt jouw baas jou ’s avonds of in het weekend mailtjes dan hoeft dit nog niet te betekenen dat hij of zij ook direct een antwoord verwacht als het buiten kantoor uren is. Zorg dat je op bepaalde momenten afstand neemt van je werk. Leg je telefoon weg tijdens het eten met je familie of berg hem op wanneer je thuiskomt na je werk.
8 Je prioriteiten zijn niet duidelijk
Wanneer jij je prioriteiten niet op een rij hebt dan wordt het moeilijk om nee te zeggen tegen dingen die je werk privé-leven uit balans kunnen brengen. Denk na over je toekomst, wat wil je nog in het leven bereiken als het gaat om familie, liefde, carrière en aspecten van je fysieke en mentale gezondheid. Denk na of je op de manier waarop je nu leeft, de manier is waarop jij jouw doelen gaat behalen. Als dit niet het geval is, is het goed om je prioriteiten duidelijk voor ogen te krijgen om zo wel dichter in de buurt van je doelen te komen.
9 Je streeft naar perfectie
Perfectionisme is iets waar je heel kritisch naar moet kijken. Iedereen wil succes hebben, maar vaak heeft perfectionisme een hoge prijs want het kan leiden tot een burn-out, depressie of een totaal gebrek aan balans in je leven. Dus in plaats van je zorgen te maken over eventuele fouten of falen kun je beter denken dat elke fout weer een nieuwe mogelijkheid is om te leren en te groeien.