Millennials, de veelbesproken generatie die is geboren tussen 1980 en 2000. Ze zijn meer wereldburger dan voorgaande generaties en ook bereid om meer risico te nemen. Ze dromen vaker over persoonlijke en maatschappelijke vooruitgang en durven hun dromen ook vaker in daden om te zetten. En hoewel ze idealistisch zijn willen ze wel carrière maken, daarom vind je onderstaand 8 nuttige carrière tips:
1 Denk aan je carrière als een serie van gebeurtenissen
De meest optimistische en intelligente manier om naar je carrière te kijken is niet door te kijken naar hoe lang je voor één werkgever hebt gewerkt of welke vakken je op school hebt gevolgd. Het is belangrijk om ervaring te verzamelen of dat nou bij 5 of 10 werkgevers is. Het idee is dat jij je hele leven lang moet blijven bijleren om een goede indruk achter te laten. De ervaringen die je hebt opgedaan in het verleden maken jou een interessanter persoon voor potentiële werkgevers.
2 Zorg ervoor dat je vanaf dag 1 een goede indruk achterlaat
Hoe sneller jij je stempel drukt op een bedrijf, hoe meer aandacht en steun je krijgt. Millennials snappen dit, ze willen niet 5 jaar wachten tot ze een project krijgen waar ze hun ei in kwijt kunnen. Dus vanaf dag 1 moet je zo veel mogelijk leren, groeien in je functie om zo grotere projecten te krijgen waarbij jij jezelf kunt bewijzen. Door dit te doen word je waardevoller voor het bedrijf waardoor je loon, titel en cv omhoog gaan.
3 Neem vroeg en vaak risico’s in je carrière
Één van de belangrijkste lessen die de economie ons afgelopen jaren heeft geleerd is dat geen risico’s nemen risicovol is. Er is zo veel waar we geen invloed op hebben en als we doen wat we gister deden, dan lopen we alweer achter. Door risico’s te nemen manoeuvreer jij jezelf in de positie om te kunnen leren, of je nou faalt of succes hebt. Je laat je management ook zien dat je het lef hebt om dingen aan te pakken. En aangezien we ook binnen grote bedrijven steeds meer een ondernemerscultuur krijgen zullen de mensen die risico’s nemen meer succesvol worden.
4 Spendeer meer tijd met mensen dan met je laptop
De sterkste en belangrijkste relaties vormen zich oflline. Zoveel jongeren staren tegenwoordige alleen maar naar hun iphone of ipad in plaats van een gesprek te voren. Sociale vaardigheden blijven altijd belangrijk in je carrière, dus het is belangrijk om daadwerkelijk met mensen te communiceren. Niet technologie maar mensen bepalen jouw loopbaan, vergeet dit niet.
5 Zorg dat je resultaten meetbaar zijn en houd ze bij
Tijdens sollicitatie gesprekken is het leuk om te vertellen wat je sterke en zwakke punten zijn, maar bedrijven willen weten wat jij kunt. Ze willen weten wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Wat was de impact van campagne X die je voor bedrijf Y hebt gedaan? Met welk percentage heb jij de kosten dan daadwerkelijk gedrukt voor dat kostenbesparing project? Ken de cijfers uit je carrière uit je hoofd en gebruik ze tijdens gesprekken.
6 Wees bereid om (tijdelijk) hard te werken voor je carrière
Vooral wanneer je jong bent heb je de energie om ’s avonds nog een cursus te volgen, een keer een weekend door te werken om dat project tot een goed einde te brengen. Soms moet je bereid zijn om hard te werken zodat je hier in de toekomst de vruchten van kunt plukken. Dit betekent niet dat jij jezelf helemaal kapot moet werken, maar wees wel bereid om regelmatig een stap extra te zetten om je carrière van de grond te krijgen.
7 Ga opzoek naar een mentor
Iemand met ervaring die de klappen van de zweep kent kan erg veel betekenen voor jouw carrière. Vaak vinden ‘oude rotten’ in het vak het leuk om hun kennis over te brengen, maak hier gebruik van. Je kunt maandelijks afspreken met je mentor om alle zaken te bespreken waar jij tegen aan loopt. Hij of zij kan jou de juiste tips geven en jouw carrière een extra impuls geven.
8 Neem geen genoegen met een baan waar je geen passie voor hebt
Veel mensen halen hun diploma en zoeken een baan die de rekeningen betaalt. Maar onderzoek wijst uit dat je dit niet lang gaat volhouden. En daarnaast geen enkel slim bedrijf wil medewerkers die daar alleen zitten omdat ze aan het einde van de maand hun loonstrookje krijgen. Wanneer je gepassioneerd bent voor je werk dan ben je enthousiast, werk je langer en bereik je veel meer. Wat een stuk interessanter is voor werkgevers. En nog belangrijker: het leven is te kort om elke dag met tegenzin naar je werk te gaan.