5 manieren om een leuk gesprek te starten tijdens het netwerken

“Wat een weertje hè?” Oh nee, niet weer zo’n ongemakkelijk gesprek. Maar, om wat voor reden dan ook, een praatje over het weer lijkt nog steeds het gemakkelijkste om op terug te vallen als we een gesprek willen starten nadat we onszelf hebben voorgesteld.

Hoe makkelijk en veilig het ook is, erg interessant is het niet en daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens helemaal niet relevant. Geloof het of niet, er zijn echt wel betere manieren om een gesprek op gang te laten komen, helemaal als je probeert te netwerken.

Wij hebben 5 vragen op een rijtje gezet die beter zullen werken dan een babbeltje over de luchtvochtigheid of de kwaliteit van dat gratis glas chardonnay die jullie net gekregen hebben. Je zult zeker meer succes hebben en die ongemakkelijke stiltes voor eens en voor altijd voorkomen als je deze vragen stelt om een gesprek op gang te laten komen.

1 Wat brengt jou op dit evenement?
Of je nou op een vrijwilligersbijeenkomst, een seminar of een traditionele netwerkborrel bent, dit is een gemakkelijke vraag om te stellen voor jou en een gemakkelijke vraag om te beantwoorden voor je gesprekspartner. En daarnaast is het ook nog eens relevant, want jullie zijn hier beide aanwezig wat betekent dat jullie hetzelfde interesse- of vakgebied hebben. Het vragen naar waarom een persoon naar dit evenement is gegaan kan uitlopen in een gesprek over verenigingen, organisaties of andere relevante groepen van jouw vakgebied. Naast dat het stiltes opvult, kun je er misschien ook nog echt wat aan hebben!

tips netwerken2 Wat is het favoriete onderdeel van jouw functie?Het lijkt misschien een beetje een vergezochte vraag (wat waarschijnlijk komt omdat het geen vraag is die je vaak hoort), maar het zorgt er zeker voor dat je gesprek blijft leven. Mensen houden ervan om over zichzelf en hun carrière te praten en daarnaast is het een effectieve manier om meer te weten te komen over een specifieke baan of vakgebied. En het allerbeste onderdeel? Je gesprekspartner zal nadat hij de vraag heeft beantwoord de vraag ook aan jou stellen, waardoor je de kans krijgt om uitgebreid te vertellen over jouw favoriete onderdeel van jouw functie en wat van je vaardigheden te delen.

3 Wat trok jou aan in dit vakgebied of die specifieke baan?
Als je aan het netwerken bent is het meestal niet zo ingewikkeld om te achterhalen wat een persoon doet. Vaak gaan we daar dan ook niet echt dieper op in. Maar hoe ze daar zijn gekomen en wat ze motiveert is ook zeker relevant en kan een interessant gesprek opleveren.

4 Ik heb laatst een inspirerend artikel gelezen over … (het onderwerp van het evenement), wat vind jij daarvan?
Met elkaar praten over onderwerpen uit jullie vakgebied is natuurlijk altijd goed, aangezien allebei jullie interesses daar liggen. Maar vragen naar iemands mening kan zorgen voor een interessante discussie over zo’n onderwerp en dat zal er voor zorgen dat jullie nog lang niet zijn uitgepraat!

5 Wat doe jij graag naast je werk?
Laten we eerlijk zijn, netwerken kan best moeilijk zijn. En hoe professioneel je ook wilt blijven, soms is het even fijn om over een niet werk gerelateerd onderwerp te praten. Wat je dan kan doen is je gesprekspartner vragen over zijn of haar passies en interesses buiten de werkuren om. Mensen vinden het fijn om te praten over wat hun bezig houdt.. Helpt dit jou om je vaardigheden en ervaring te delen? Dat niet, maar vergeet niet dat netwerken een kans is om relaties aan te gaan en niet om schaamteloos jouw eigen kwalificaties te verkopen.

Het starten van een gesprek met iemand (en al helemaal met een onbekende) kan zenuwslopend zijn. Maar haal een paar keer diep adem en probeer jezelf eraan te herinneren dat het slechts een vriendelijk gesprek is. Het is dus echt niet nodig om in zweet uit te breken of om weer te vertrouwen op dat oude cliché van praten over het weer.

theeverygirl.com

 

No Comments Yet

Comments are closed