Waar je over na moet denken voordat jij een carrière switch maakt

Je carrière is een groot onderdeel van je leven. Dus het is heel normaal om een baan te willen waar je blij van wordt en waardoor je wordt geïnspireerd. Maar niet iedereen heeft de mazzel om direct zijn of haar droombaan te vinden. Soms werken we ergens een aantal jaar voordat we erachter komen dat we eigenlijk heel iets anders willen en dat het tijd is voor verandering.

Maar wat dan? Wat wil je dan doen? Zal je spijt krijgen? Vragen die waarschijnlijk direct door je hoofd schieten. Een carrière switch kan de oplossing zijn als je nu niet gelukkig bent op je werk. Stel onderstaande vragen aan jezelf om erachter te komen of een verandering in je carrière echt een goed idee is.

1 Is het wat je doet of voor wie je het doet?
Je manager en de cultuur op je werk kunnen een enorme impact hebben op hoe jij je voelt over je werk. Dus het is belangrijk om het verschil te weten tussen het niet leuk vinden van je werk of het niet leuk vinden van je bedrijf. Pak pen en papier en schrijf op wat je niet leuk vindt aan je huidige situatie. Dit is jouw tijd om alles op te schrijven. Nadat je alles hebt opgeschreven kun jij eens kritische naar je punten kijken. Gaan de punten over jouw werkzaamheden, bijvoorbeeld dat het niet creatief genoeg is of dat je juist meer met mensen wilt werken. Of gaan al je punten over je huidige werkgever, dat ze er bijvoorbeeld moeilijk over doen wanneer je een paar minuten te laat bent terwijl je wel altijd langer blijft. Het is belangrijk om het verschil duidelijk te hebben. Want misschien hoef je helemaal niet van carrière te veranderen en moet je gewoon opzoek naar een ander bedrijf.5 dingen om over na te denken voordat je van carrière gaat veranderen

2 Wat vind je niet leuk aan je huidige functie?
Je hebt de eerste stap genomen en je weet dat je werk je ongelukkig maakt en niet je bedrijf. En nu? Nu is het tijd om elk detail van je huidige functie te bekijken. Wat frustreert je in je huidige rol? Dit is misschien niet zo leuk om te doen, maar het is wel belangrijk om te weten wat je moet vermijden in een volgende functie.

3 Wat wil je?
Nu is het tijd voor het leuke gedeelte, wat wil je wel. Waar wil je naar toe? Wat vind je leuk om te doen? Waar kun jij jezelf echt in verliezen? Wat vond je als kind het leukste om te doen? Van alle baantjes die je hebt gehad, wat vond je dan de leukste aspecten? Waar krijg je energie van? Schrijf alle dingen die jou gelukkig maken op en kijk of je deze eigenschappen samen kunt voegen naar een bepaalde baan of branche.

4 Is het een haalbaar carrièrepad?
Het is goed om realistisch te blijven. Want je droomjob identificeren is één ding, maar het moet ook realistisch zijn, je moet namelijk wel de rekeningen kunnen blijven betalen. Dit is niet om je te ontmoedigen maar het is wel goed om hier over na te denken. En onthoud, geen enkele baan is perfect.

5 Heb je benodigde vaardigheden voor de carrière die jij zou willen?
Je weet wat je wilt, maar nu je volgende vraag: wat heb je ervoor nodig? Moet je terug naar school, moet je cursussen volgen of stages doen? Heb je voldoende geld om dit te doen of moet je eerst nog even sparen voordat je bepaalde cursussen kunt betalen. Laat deze stap je niet ontmoedigen, soms moet je wat tijd en geld investeren in de dingen die je echt wilt. Want misschien moet je nu een paar jaar terug naar school of cursussen doen, maar je kunt dan wel de rest van je leven met een blij gevoel naar je werk gaan.

6 Wie kan jou helpen met deze verandering
Zelfs wanneer je aan alle vaardigheden voldoet dan nog is het eng om zo’n verandering door te maken. Je hebt nog geen ervaring in dit vakgebied dus het is handig om iemand om hulp te vragen die wel ervaring heeft. Kijk eens naar je netwerk en ga na of je connecties hebt die je kunt gebruiken.

Een carrière switch kan tijdrovend, eng en intensief zijn maar je krijgt er veel voor terug. Want wat een heerlijk gevoel is het wanneer jij je ’s ochtends niet meer naar je werk hoeft te slepen en dat je in plaats daarvan vol energie aan een nieuwe werkdag begint.

Bron Theeverygirl.com Foto Talesofendearment.com

No Comments Yet

Comments are closed