1 Wijzig de privacy instellingen van je Facebook
Natuurlijk kun je genieten van een feestje en heb je hartstikke veel lol als je met je vriendinnen bij wijze van spreken op de tafels staat te dansen. Maar wanneer je deze foto’s online plaatst of wanneer je wordt getagd door je vrienden is het niet noodzakelijk dat jouw collega’s, manager of toekomstige baas dit zien.
Facebook staat je toe om gepersonaliseerde vriendenlijsten te maken zodat je kunt aangeven wie jouw foto’s, check-ins of andere details van je persoonlijke leven kunnen zien. En zorg ervoor dat wanneer je een nieuw vriendschapsverzoek accepteert je deze persoon aan de juiste lijst toevoegt. En als je toch bezig bent, kijk ook eens naar de foto’s op je Instagram en je tweets, misschien wordt het tijd om deze ook op privé te zetten.
2 Maak een digitaal adresboek aan
Wanneer je dit doet kun je super makkelijk contactinformatie terugvinden wanneer je dit nodig hebt (zo hoef je niet door al je oude emails heen te ploegen). En nog belangrijker, wanneer je een nieuwe baan krijgt is een exportbestand van deze contacten zo gemaakt. De relaties die je gaandeweg je carrière opbouwt kunnen nog belangrijker zijn dan je titel, dus blijf in contact met mensen. Maak er daarnaast een gewoonte van om informatie van visitekaartjes toe te voegen aan je digitale contactlijst.
3 Zorg voor een goed LinkedIn profiel
Zorg ervoor dat je een recente foto op je profiel hebt staan en zorg ervoor dat de informatie die op je profiel staat up to date is. Voeg nieuwe contacten die je gaandeweg je carrière maakt toe op LinkedIn, zodat je altijd een idee hebt van waar deze contacten mee bezig zijn.
4 Werk je cv elk half jaar bij
Of je nou wel of niet opzoek bent naar een nieuwe baan, het is belangrijk om je cv up to date te houden met nieuwe ervaringen, vaardigheden, diploma’s en cursussen. Details worden op den duur vaag en je wilt niet een belangrijk project vergeten te noemen op je cv. En het is ook fijn dat wanneer je (onverwacht) een leuke functie voorbij ziet komen, je niet uren bezig bent om je cv presentabel te maken.
5 Onderhoud relaties
Het is belangrijk om relaties met collega’s te blijven onderhouden wanneer je weggaat bij een bedrijf. Een simpel berichtje waarin staat: Hi, hoe gaat het met je? Heb je het nog naar je zin bij bedrijf X? Volstaat al. Je weet nooit hoe iemand nog van waarde kan zijn voor je carrière.
6 Heb je een creatief beroep? Maak een online portfolio
Creëer een portfolio website waar jij je werk kunt tonen en waar jij je personality kunt laten zien. Zo hebben mensen direct een beeld en maak je het potentiële klanten makkelijker om met je in contact te treden.
7 Weet wat je waard bent
Je hebt misschien een aantal functies gehad, projecten gedraaid en veel geleerd van anderen uit je branche. Weet dat je goed bent in je vak en ken je sterke kanten. Zo voel jij je een stuk zelfverzekerder tijdens je volgende salarisonderhandeling of sollicitatie.
8 Wees duidelijk, maar beleefd
Niets irritanter dan een email met heel veel informatie en ‘onzin’ waar je doorheen moet spitten om erachter te komen wat iemand nou eigenlijk van je wil. Wees daarom direct, specifiek en beleefd in je communicatie.
9 Zoek een mentor
Iemand die jij bewondert en die al veel ervaring heeft op jouw vakgebied kan jou een hoop leren. Doe wat je kunt om van deze persoon te leren. Een kopje koffie ergens drinken vindt niemand erg als jij duidelijk maakt hoeveel je deze persoon bewondert.
10 Leer hoe je moet netwerken
Leer hoe je moet netwerken terwijl je wel oprecht blijft. Je hoeft je geen schim van jezelf te voelen wanneer je in een professionele omgeving bent.
11 Zorg dat je altijd 10 minuten te vroeg bent
Punctualiteit is een enorm belangrijke gewoonte om je eigen te maken. Het is een weergave van je betrouwbaarheid en je organisatietalent.
12 Reageer binnen 2 dagen op emails
Je hoeft niet direct een antwoord te hebben, maar bevestig in ieder geval dat je de mail hebt ontvangen en dat je er later op terugkomt.
Bron www.mydomaine.com Foto Theeverygirl.com