5 manieren om een fantastische eerste indruk te maken

Veel mensen beoordelen je in de eerste seconden dat ze je zien en dit oordeel zullen ze naar alle waarschijnlijkheid niet meer bijstellen. Dus als je solliciteert, opzoek bent naar een stageplek of op een netwerkbijeenkomst bent is een eerste indruk belangrijk.

Hoe kun jij er nou voor zorgen dat de indruk die jij achterlaat goed is en dat mensen je van je beste kant zien? Onderstaand vind je 5 tips!

1 Bereid je voor
Weet waar je heen gaat en wat je doel is. Wat wil je bereiken? Wie wil je charmeren? Met wie wil je praten? Wat voor indruk wil je achterlaten? Zorg ervoor dat je het antwoord op deze vragen al hebt voordat je ergens binnen gaat. Zo kun je doelgericht te werk gaan.

Zorg er daarnaast voor dat je weet met wie je gaat praten. Ken de namen van mensen uit je hoofd, zorg dat je informatie over het bedrijf kent, het internet is een fantastische bron om je gesprek voor te bereiden. Daarnaast is het goed om extra informatie te verzamelen, wat zijn iemands hobby’s, achtergrond? Je hoeft natuurlijk niet alles te weten, dat zou een beetje eng worden, maar een goed begin is het halve werk.

2 Zorg voor een open houding
Zorg ervoor dat je een vriendelijke uitstraling hebt. Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt is het belangrijk om jezelf goed te presteren. Zorg daarom voor een open houding en glimlach. Want je kunt nog zo goed zijn in je werk, de meeste mensen vinden het ook belangrijk om een leuke collega te vinden die bij het team past.

Glimlachen is zelfs zo belangrijk dat 1 op de 3 mensen iemand sneller vertrouwt als hij of zij glimlacht dan wanneer die persoon een pak aanheeft of een imponerende baan heeft.5 manieren om een goede eerste indruk te maken

3 Dress to impress
Kleed je goed. Zorg ervoor dat je kleding goed zit, niets vervelender dan een rok die omhoog kruipt of een broek die te strak zit. Let op dat je kleding schoon en gestreken is (ook je schoenen, niet even met je vinger schoonmaken maar poetsen die handel). Het maakt niet uit dat je geen dure kleding hebt, als je er maar zorg aan hebt besteed.

Doe hetzelfde met je make-up en haar. Zorg dat je haar schoon is en je make-up niet te veel afleidt. Zorg voor een rustige en schone eenheid. En het klinkt logisch, maar vergeet die nagels niet!

4 Zorg voor gespreksonderwerpen
Denk van te voren al na over mogelijke gespreksonderwerpen. En het antwoord op de vraag: “Vertel eens iets over jezelf”, moet je kunnen dromen!  Ook als je geen idee hebt wie je gaat tegenkomen is het goed om algemene gespreksonderwerpen en vragen klaar te hebben. Iedereen praat graag over zichzelf, zorg daarom voor goede vragen en heb oprecht interesse in je gesprekspartner.

Als je een onderwerp hebt waar jij het graag over wilt hebben dan is het goed om van te voren bruggetjes te verzinnen zodat je het gesprek op de onderwerpen kan sturen die jij wilt bespreken.

5 Laat je telefoon in je tas!
Tegenwoordig lijkt iedereen wel vergroeid met zijn of haar telefoon. Maar als jij iemand het gevoel wilt geven dat je geïnteresseerd bent dan is het goed om die telefoon in je tas te stoppen. Niets irritanter dan een gesprek met iemand die ondertussen zijn telefoon op tafel heeft liggen en jou het gevoel geeft dat jullie elk moment door die telefoon kunnen worden gestoord.

Zet je telefoon uit of op stil en zorg ervoor dat je ook echt aanwezig bent. Heb het lef om rond te kijken en mensen aan te spreken als je ergens bent. Wees niet de zoveelste persoon die aan een tafeltje staat en niet verder komt dan haar telefoon!

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>