Om salarisverhoging vragen? Zo doe je dat

Je werkt al een tijdje bij een bedrijf, het gaat goed en je baas is blij met je. En ja, je vindt dat je wel wat meer mag verdienen. Dan wordt het dus tijd om om salarisverhoging te vragen. Hoe doe je dit nou? Op welke manier is de kans op opslag ook daadwerkelijk het grootst? Lees onderstaande tips!

1 Opwarmen
Je weet van jezelf dat je keihard werkt en dat je successen hebt geboekt, maar weet jouw manager het ook? Vaak zijn we veel te bescheiden en dat is nergens voor nodig! Heb je successen geboekt, laat het jouw manager weten. Stuur die mail met dat compliment door, laat hem of haar weten hoe goed het event ging wat jij hebt georganiseerd, hoe blij die andere afdeling met jouw rapport was, enzovoorts.Om salarisverhoging vragen? Zo doe je dat

Soms zien managers niet goed wat jij allemaal wel niet doet voor het bedrijf, laat dit daarom weten. Je kunt niet verwachten dat je leidinggevende op de hoogte is van al jouw successen en daarom ben jij de aangewezen persoon om hem of haar op de hoogte te brengen. En dit kan ook gewoon tussen neus en lippen door tijdens de lunch of bij het koffieapparaat. Maar masseer die salarisverhoging er alvast in..

2 Doe onderzoek
Weet wat de salarissen van vergelijkbare functies bij andere bedrijven zijn. Hoeveel collega’s ongeveer verdienen, oftewel ga op onderzoek uit. Het kan je zelfvertrouwen geven om te weten wat andere mensen ongeveer verdienen, vooral als dit meer is dan jij en jij net zo goed bent.

3 Bereid je voor
Je hebt een afspraak gemaakt met je manager en nu moet je daad bij het woord voegen. Daar is dus niets geks aan. Je zegt gewoon dat je graag een hoger loon wilt omdat je dit hebt verdiend. En dan is het dus goed om aan te geven waarom je dit verdient. Dit is waar je voorbereiding om de hoek komt kijken.

Waarom verdien jij het om meer loon te krijgen? Noem voorbeelden van projecten die je goed hebt afgerond, verkopen die je hebt gedaan, bezuinigingen die je hebt doorgevoerd, efficiëntie veranderingen die jij hebt verzonnen. Verzamel zo veel mogelijk cijfers en feiten van de dingen die jij goed hebt afgerond en zorg ervoor dat je deze kunt benoemen. Geen probleem om ze op te schrijven, zo vergeet je tenminste niets en zo laat je zien dat je serieus bent en goed bent voorbereid.

4 Zelfvertrouwen
Jij moet in jezelf geloven, want als jij niet in jezelf gelooft waarom zou je baas dit dan wel doen? Laat je niet uit het veld slaan. Blijf positief en blijf overtuigd van je kunnen. Dit betekent niet dat je boos of emotioneel moet worden, maar je mag best laten zien dat jij echt in jezelf geloofd en dat jij echt vind dat je dit verdient.

Oké goede tips voor wat je wel moet doen, maar er zijn ook dingen die je niet moet doen!

1 Dreigen
Ga niet dreigen! Jij vraagt om opslag, dit is gewoon een vraag. Je baas kan hier ja of nee op antwoorden, zo simpel is het. Als hij ja zegt dan is het fijn, zegt hij nee dan vraag je wat je moet doen om wel opslag te krijgen. Zo kun je er mee aan de slag. Maar ga niet dreigen dat je weggaat en opzoek gaat naar een andere baan! Want waarschijnlijk wil je helemaal niet weg en de kans is groot dat je baas zegt dat je dan ook maar moet gaan. Het komt ongeïnteresseerd en raar over om te gaan dreigen.

2 Laat je persoonlijke situatie erbuiten
Fijn voor jou dat je graag wilt verhuizen, op vakantie wilt, je kinderen wilt laten studeren of wat je redenen ook zijn om salarisverhoging te vragen, je baas heeft hier geen boodschap aan. Dan had je eerder moeten beginnen met sparen, geen lening moeten nemen of wat voor andere persoonlijke dingen je had moeten doen of laten. Maar het is persoonlijk en van jou, jouw probleem en niet die van je baas.

Onthoud dat het helemaal niet gek is om om salarisverhoging te vragen. Nee heb je en ja kun je krijgen. En als het antwoord nee is, ook goed. Dan probeer je het over een tijdje toch gewoon weer? De aanhouder wint 🙂

No Comments Yet

Comments are closed