10 manieren om werkgerelateerde rugpijn tegen te gaan

Werk jij dagelijks achter een computer? Grote kans dat je rugklachten hebt of die nog zal krijgen. Over je computer heen hangen is namelijk een belangrijke reden waarom 4 op de 5 vrouwen op een bepaald punt in hun leven last krijgen van rugklachten. Een paar simpele veranderingen in je manier van werken kunnen je van deze klachten afhelpen of deze klachten tegengaan. Hier zou je zo snel mogelijk mee moeten beginnen!

1 Houd je hoofd rechtwerken-achter-bureau
Focus je erop dat je hoofd recht boven je nek en schouders staat. Voorkom dat jij je hoofd naar voren te laten hangen, dit kan zorgen voor overbelasting.

2 Houd je muis dichtbij je
Het beste is om je muis naast je toetsenbord te houden, zodat je niet je schouder, arm of
pols kan verdraaien of verstrekken bij het klikken.

3 Wees kieskeurig met het kiezen van een stoel
Kies er één die er voor zorgt dat je onderrug genoeg steunt krijgt. Kantel dan bij die stoel de achterkant zeer licht achterover. Op deze manier wordt je rug het minst belast.

4 Adem vanuit je buik
Zorg ervoor dat je bij elke inademing je navel richting je ruggengraat beweegt. Op deze manier gebruik je buik- en rugspieren en hierdoor wordt het bovenlichaam ondersteunt.

5 Houd de afstand tussen jou en je computer klein
Tussen je romp en je computerscherm moet ongeveer een armlengte afstand zijn.  Je beeldscherm moet 5 tot 7 centimeter boven ooghoogte staan.

6 Zet je voeten neer
Houd ze plat op de vloer en op schouderbreedte uit elkaar om spanning in je knieën en enkels tegen te gaan.

7 Neem af en toe een pauze
Sta ten minste een keer per uur even op, om bijvoorbeeld even naar het toilet te gaan, om wat drinken te pakken of rol gewoon wat met je schouders. Dit vermindert namelijk de druk op de schijven in je schouders en het stimuleert de bloedcirculatie. Dit zal er weer voor zorgen dat je minder gestrest zal zijn.

8 Stop met knijpen en staren
Dit komt vooral veel voor wanneer je een laptop gebruikt. Hierbij zal je meer naar voren moeten leunen om bijvoorbeeld het toetsenbord te gebruiken of naar je scherm te kijken. Een simpele manier om dit op te lossen: verbind een apart computerscherm en toetsenbord aan je laptop.

9 Niet met je benen over elkaar zitten
Hierbij is het moeilijk om je rug en schouders recht te houden. Daardoor loop je het risico op het overstrekken van de spieren rond je bekken en het verhoogt het risico op spataderen doordat je bloed niet goed kan stromen. Dus houd je benen netjes naast elkaar en ontspan.

10 Houd je telefoon gewoon vast tijdens het bellen
Veel mensen gebruiken hun schouder en oor om hun telefoon tussen te klemmen als ze aan het bellen zijn terwijl ze ondertussen met allerlei andere dingen bezig zijn. Je mag dan wel ongelooflijk aan het multitasken zijn, maar dit is echt een aanslag op je nek! Gebruik een headset of de luidspreker voor elk gesprek dat langer dan 5 minuten duurt om dit te voorkomen.

health.com

No Comments Yet

Comments are closed